2012. november 7., szerda

Csülök, Pékné módra

Volt a fagyasztómban már elég rég óta egy hatalmas csülök. Gondoltam ideje lenne már felhasználni, nehogy kárba vesszen. Sokat tanakodtam, hogy mit készítsek belőle. Régóta kacérkodtam a Pékné módra elkészítéssel, bár a sört Én ki nem állhatom :) Aztán hétvégén rászántam magam, és vasárnap ebédre, pontosabban kicsit későbbre sikeredett elkészítenem. És mondanom sem kell, hogy a sörtől isteni finom lett, de semmi sör ízt nem éreztem, szerencsére :)
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Csülök főzéséhez:
  • 1 nagy sertés csülök
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 szem fekete egész bors
  • 1 ek. só
  • 4 babérlevél
Sütéshez:
  • 1 megfőzött, kicsontozott sertés csülök
  • 1-2 kg burgonya (függ a csülök mennyiségétől)
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • 4-5 ek. zsír
  • 1/2 l. sör

Elkészítés:

Főzés:
A csülköt egy nagy fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. A vöröshagymát megpucoltam és 4 felé vágtam mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedtem és szintén megpucoltam. A hagymákat, és a fűszereket beleettem a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főztem lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik. Ekkor kivettem a vízből, kicsontoztam és nagyobb darabokra vágtam.

Sütés:
A burgonyát és a hagymát megpucoltam és cikkekre vágtam. A fokhagymát megpucoltam, az egyiket fokhagymanyomón átnyomtam. A másikat gerezdekben hagytam.
A hús befűszezertem az összenyomott fokhagymával, borssal, majorannával. A burgonyát besóztam és egy tepsiben a csülökkel együtt szépen elrendezgettem. Mellétettem a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsóztam az egészet. 4-5 ek. zsír tettem a tetejére, a húsok mellé, közé. Lefedtem alufóliával, 15-20 percig így sütöttem. A fóliát eltávolítottam majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütöttem. Kb. 1 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaltam.

Jó étvágyat!