2012. november 6., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintát is imádom, minden fajtája jöhet. Hoztam már kakaós palacsintát, színes palacsintatortát. Ezek mind édes palacsinták voltak. De biztosan tudjátok, hogy lehet sós palacsintát is készíteni, amit nem desszertként, hanem főételként kínálunk. Ezért most hoztam nektek egy sós palacsintát, amit, biztosan mindenki szeretni fog. :) Az receptet leírom, de innen származik.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 9-10 db palacsinta

Pörkölthöz:
  • 1/2 kg sertés darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy 2 kisebb fej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint bors (fekete, fehér)
  • ízlés szerint só

Habaráshoz:
  • kg. 1 kis tejföl (mennyisége a szaft mennyiségétől függ)
  • kb. 2-3 ek. liszt (a tejföl mennyiségétől függ)

Elkészítés:

A palacsintát az itt leírtak szerint elkészítem, csak nem teszek bele cukrot és majd a hússal töltöm meg.

A vöröshagymát apró kockákra vágom, és kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom az összeaprított fokhagymát, sózom, borsozom és még 1 percig párolom (a fokhagyma gyorsan odaéghet). A húst beleteszem, és szépen megpirítom. Pirospaprikával színezem, majd felöntöm bőségesen vízzel. Ne sajnáljuk a vizet, mert a pörkölt levét be fogjuk majd sűríteni a habarással. Megfőzöm.

Mikor a hús megfőlt, ez kb. 30 perc, akkor szépen leszűröm. A húst egy tálba teszem, a levét egy lábasba, majd visszateszem a tűzre és felforralom.

Közben a habarást elkészítem. A tejfölt csomómentesen kikeverem a liszttel, majd 2-3 szedőkanálnyi forró szafttal hígítom. Ezzel a lépéssel fel is melegítem (hőkiegyenlítem a habarást), így nem fog becsomósodni, kicsapódni, mikor beleöntöm a forrásban levő lébe. Ha jól elkevertem, akkor a habarást folyamatos keverés mellett hozzáadom a forrásban levő szafthoz, és addig főzöm, míg besűrűsödik. Ezzel kész is a szaft.
Egy-két kanálnyit a leszűrt a húsra teszek, és összekeverem.

A palacsintákat megtöltöm a hússal, 1 és 1/2 evőkanyálnyit teszek minden palacsintába. Majd a képen látható módon összehajtogatom.

Egy-két palacsintát tányérra rendezek, majd a szafttal leöntöm, körbe öntöm.

Ha sok szaftot sikerült készítenünk, akkor egy tepsibe vagy jénaiba öntjük a szaftot, belerendezzük szépen sorba a palacsintákat és sütőben összesütjük. Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!